sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Myös kevytlimuissa piilee tyypin 2 diabeteksen vaara

Uutispalvelu Duodecim kertoo, että American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaistun tutkimuksen mukaan myös paljon kevytlimuja juovat aikuiset saattavat olla kohonneessa diebetesvaarassa. Tämä yhteys on ollut aiemmin varsin selvää sokeroitujen juomien osalta, mutta uudessa tutkimuksessa vahvistettiin, että myös kevytlimuja paljon käyttävillä on kohonnut tyypin 2 diabetesriski. Tutkimuksessa todettiin, että tyypin 2 diabetes kehittyi selvästi todennäköisemmin naisille, jotka joivat eniten virvoitusjuomia (sekä sokeroituja, että sokeroimattomia), kuin naisille jotka eivät juoneet virvoitusjuomia lainkaan.

Tutkijat eivät osanneet selittää, että kuinka iso osa yhteydestä selittyy sokerittomien juomien käytöllä ja kuinka iso osa tutkittavien muilla ominaisuuksilla. Sokerilimujen kohdalla yhteys välittyi osin lihavuudella, mutta myös sokerittomia juomia suosivien diabetekset liittyivät usein liikakiloihin. Tämän vuoksi on mahdollista, että juomien sijaan ylipainoisuus ja muut diabeteksen riskitekijät ovat nyt havaitun diabetesriskin takana. On esimerkiksi mahdollista, että suurentuneessa diabeteksen vaarassa olevat alkavat suosia sokerittomia limuja, koska haluavat pienentää sairastumisriskiään. Jotta sokerittomien virvoitusjuomien mahdolliset diabetesvaikutukset todella selviävät, on asiaa tutkittava vielä lisää laadukkaissa satunnaistetuissa tutkimuksissa, tutkijat suosittavat uutisoi Duodecim.

Epidemiologisissa tutkimuksissa hankalinta on yleensä päätetapahtumia välittävien tekijöiden tunnistaminen. Syy-seuraus-suhteita ei koskaan voida esittää poikkileikkausaineistosta, koska ne kertovat tutkittavan muuttujan tilanteesta tietyllä ajanhetkellä. Todennäköisesti tässäkin tapauksessa suuri osa kevyt limonadien yhteydestä kohonneeseen dfiabetesriskiin selittyy nimenomaan riskiryhmien tietoisella käyttäytymismuutoksilla. Näiden yhteyksien analysointi on yleensä hankalaa, koska analyyseissa tulee ottaa huomioon lukuisia yhteyksiin vaikuttavia tekijöitä. Näiden tilastotieteellisten vakiointien perusteella pyritään näyttämään osoittamaan mahdollisia välittäviä mekanismeja ja sekä näyttämään tutkittavan muuttujan itsenäistä vaikutusta päätetapahtumaan.

American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.050997

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti