keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Tee ja terveys



Kuva: Raw Tea

Olen itse aika-ajoin innokas teen juoja ja törmäsin internetissä suomalaiseen verkkokauppaan nimeltä Raw Tea, joka tuo itse yrittäjän henkilökohtaisesti valitsemilta teeviljelmiltä, -tehtailta ja -tiloilta valitsemiaan tuotteita Kiinasta, Japanista, Koreasta sekä Taiwanista.Haluan itse ajatella niin, että tällaisen toiminnan kautta jää enemmän paikalliselle viljelijälle tuloa kuin monikansallisen yhtiön riistämälle viljelijälle – tiedä sitten miten asia oikeasti on, mutta näin ehkä jopa hieman naivisti itse ajattelen…
Mutta itse asiaan, onko tee terveellistä oikeasti? Teejuoma valmistetaan teepensaan lehdistä uuttamalla ja näin ollen uuttamisen seurauksen lehdistä liukenee teeveteen eri yhdisteitä. Teessä on kofeiinia (eli teiiniä), tanniineja, L-teaniinia ja meteaniinia. Tanniinit tuovat teelle niille ominaisen kitkeryyden, jos teetä haudutetaan liian kauan. L-teaniini on aminohappo, jolla on useissa tutkimuksissa havaittu mm. mielihyvää tuottava vaikutus. Erityisesti vihreänteen tiedetään sisältävän runsaasti antioksidantteja joilla on esitetty ehkäiseviä vaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitauteja sekä eri syöpiä vastaan. Myös painonhallintaan ja korkeaan veren kolesteroliarvoihin on haettu apua erityisesti vihreästäteestä. Tässäpä linkki Marylandin yliopiston keräämään aineistoon teen terveyshyödyistä asiaankuuluvineen lähteineen, jos jotakuta sattuu aihe enemmälti kiinnostamaan: 

http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm

Lisäksi linkki ohjeeseen, kuinka haudutat teetä oikein.



1 kommentti:

  1. Vihreä tee on kyllä aivan ihanaa, siis ollut siitä lähtien, kun oppi hauduttamaan sen oikein eli ei liian kuumaan veteen, eikä liian kauan. Minä en osaa juoda kuumaa kesäaikaan, mutta talvisin juuri vihreä tee on aivan parasta. :)

    VastaaPoista