keskiviikko 20. helmikuuta 2013

C-vitamiinia flunssaan

Lähde: Flickr.com / Fernando Arconada




Tänään sattui silmiini mielenkiintoinen uutinen Duodecim Uutispalvelusta, jossa käsiteltiin C-vitamiinin vaikutusta flunssaan ja sen kestoon. Duodecimin uutinen pohjautui Cochrane –katsausartikkeliin, jotka perustuvat sen hetkiseen parhaaseen käsillä olevan tietoon tutkittavasta aiheesta. C-vitamiinia käsittelevän Cochrane  -tutkimuskatsauksen perusteella C-vitamiinilisät saattavat hieman lyhentää flunssan kestoa sekä pienentää flunssaan sairastumisen riskiä kovan fyysisen rasituksen aikana.

Katsaukseen hyväksyttiin mukaan vain tutkimuskriteerit täyttäviä tutkimuksia, jotka oli tehty Yhdysvalloissa vuosien 1966-2012 välisenä aikana. Näiden tutkimuksien perusteella C-vitamiinin avulla aikuiset voivat lyhentää flunssan kestoa keskimäärin noin 8 prosenttia ja lapset 14–18 prosenttia. Käytännössä tämä merkitsi keskimäärin noin 1 sairastettua päivää vähemmän. C-vitamiinilisä saattoi myös hieman lievittää flunssan aiheuttamia oireita.

Säännöllinen C-vitamiinilisien käyttö ei tutkimusten perusteella ehkäise flunssaa normaalioloissa, mutta maratoonareilla, sotilailla ja hiihtäjillä tehdyt kokeet viittasivat siihen, että kovan rasituksen aikana C-vitamiini voi puolittaa riskin sairastua flunssaan.

C-vitamiini on turvallinen vesiliukoinenvitamiini, joten vaikka sen flunssavaikutus on vähäinen, voi vitamiinilisiä huoletta kokeilla flunssaoireiden lievittämiseen, tutkijat toteavat. Jos C-vitamiininsa hankkii hedelmistä, marjoista ja vihanneksista, saa samalla myös niiden muut terveyshyödyt, kuten kuidut ja kivennäisaineet. Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä uutispalvelu Duodecim.




Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Cochrane Database of Systematic Reviews 2013;DOI:10.1002/14651858.CD000980.pub4
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/abstract

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti