torstai 28. helmikuuta 2013

Ruskea rasvakudos on terveydelle hyväksi



File:Brownfat PETCT.jpg
Kuva: Wikipedia
Aineenvaihdunnallisesti aktiivinen ruskea rasvakudos on terveydelle eduksi toisin kuin liiallinen valkoinen rasvakudos, jota valitettavasti nykyisten elintapojemme johdosta ympärillemme kertyy enemmän kuin terveyden kannalta olisi tarpeen. 


Uutispalvelu Duodecim uutisoi, että Yhdysvaltalaistutkijat ovat nyt saaneet lisää todisteita ruskean rasvakudoksen osuudesta sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan säätelyssä. Ruskea rasva voi auttaa myös painonhallinnassa. Journal of Clinical Investigation -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat mielenkiintoiseen kokeeseen, jossa hiirille annettiin siirteinä ruskeaa rasvaa toisista hiiristä.
Kun siirteiden asettamisesta oli kulunut noin 8–10 viikkoa, hiirten sokerisietokyky ja insuliinin teho olivat parantuneet selvästi, mikä muun muassa pienentää diabeteksen vaaraa. Lisäksi hiiret laihtuivat, niiden rasvakudoksen kokonaismäärä pieneni ja rasvaisen ruokavalion aiheuttamat insuliiniaineenvaihdunnan ongelmat korjaantuivat.

Tutkijat pystyivät liittämään ruskean rasvan suotuisat vaikutukset tiettyyn IL-6-hormoniin, jonka pitoisuus hiirten elimistössä suureni rasvasiirteiden jälkeen. Ruskean rasvan hyödyt jäivät saamatta, jos siirre otettiin hiiristä, joilta IL-6:n tuotanto oli estetty geneettisesti muuntelemalla.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoinen osoitus ruskean rasvakudoksen monista aineenvaihdunnallisista hyödyistä. Aikuisilla on luonnostaan ruskeaa rasvaa kehossaan, mutta sen määrä vaihtelee yksilöittäin. Toisin kuin valkea rasva, ruskea rasva pystyy polttamaan ylimääräistä energiaa elimistöstä ja siten auttamaan muun muassa painonhallinnassa. Tämän vuoksi ruskean rasvan lisääminen esimerkiksi lääkkeillä voisi hoitaa ja ehkäistä lihavuutta ja diabetesta. 


IL-6-hormonin lisäksi ruskea rasvan määrään vaikuttaa liikuntahormoninakin tunnettu irisiini/FNDC5, jota erittyy ihmisen luurankolihaksista pitkäkestoisen liikuntasuorituksen aikana. Irisiini on hormoni, joka saa valkoisen rasvakudoksen muuntumaan metabolisesti aktiiviseksi ruskeaksi rasvakudokseksi.
 

Uutispalvelu Duodecim
Journal of Clinical Investigation 2012;doi:10.1172/JCI62308

1 kommentti:

  1. Ja siihenkin saataisiin lääkkeen haittavaikutukset. Todella tyhmää edes uutisoida tällaisia juttuja ei mikään lääke voi korvata liikutaa ja sitä paitsi lääkkeet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy maailmassa. Tästä hyötyy vain lääketeollisuus

    VastaaPoista