maanantai 25. helmikuuta 2013

ÄLÄ KIUSAA! - Kiusaaminen jättää elinikäiset psyykkiset arvet




Kuva: "Mockery 3" by Jose-Ramiro
Uutispalvelu Duodecim uutisoi tänään erittäin tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta – kiusaamisesta. Kiusaaminen herättää varmasti paljon ajatuksia meissä kaikissa. Uutisen mukaan lapsena kiusaajien uhriksi joutuvat oireilevat monella tapaa vielä aikuisenakin. Uutispalvelu Duodecim viittaa tuoreeseen JAMA Psychiatry –lehdessä julkaistuun yhdysvaltalaistutkimukseen, jonka mukaan muun muassa masennus, ahdistuneisuus ja paniikkihäiriöt ovat lapsena kiusattujen kohdalla aikuisena tavallista yleisempiä.

Tutkimuksessa seurattiin 1300 lasta ja nuorta kahden vuosikymmenen ajan ja se on laajin koskaan kiusaamisen vaikutuksia selvittäneistä tutkimuksista. Tutkimukseen osallistuneista lapsista joka neljäs oli joutunut kiusatuksi vähintään kerran. Aikuisiässä tutkimushenkilöistä kiusaamisen uhrit kärsivät monista mielenterveyden ongelmista selvästi useammin kuin kiusaamiselta välttyneet.


Osa tutkimuslapsista oli sekä kiusattuja, että myös kiusaajia ja kiusattujen tapaan myös he oireilivat monella tapaa.  Kiusaajista usealla jotka eivät itse olleet kiusaamisen uhreja, todettiin myöhemmällä iällä antisosiaalinen persoonallisuushäiriö.

Uutispalvelu Duodecimin toimittaja toteaakin loppuun nasevasti, että ”Yhdysvaltalaisten tulokset osoittavat, että lapsille kiusaaminen ei ole vain ikävä osa lapsuutta, vaan uhreille se voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä psyykkisiä haittoja.”

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja JAMA Psychiatry 2013;doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.504
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1654916#Abstract

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti