perjantai 22. helmikuuta 2013

Mies televisio kiinni ja lenkkarit jalkaan!






Kuva: "Couch Potato" by Ronaldo Serafim

Kerroin aiemmin tutkimuksesta, jossa havaittiin tyydyttyneiden rasvojen saannin yhteys miesten siittiöiden kokonaislukumäärään. Aihepiiriin liittyen silmiin pisti myös toinen elintapoihin liittyvä tutkimus samaisesta aihepiiristä, jossa todettiin, että viikoittain 20 tuntia television katsomista voi lähes puolittaa siittiöiden lukumäärän. British Journal of Sports Medicine –lehdessä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa havaittiin myös vastavuoroisesti, että vähintään 15 tuntia kohtuullista tai rasittavaa liikuntaa viikoittain voi puolestaan lisätä siittiöiden tuotantoa.


Tutkijat havaitsivat, että nuorilla miehillä, jotka katsoivat paljon televisiota ja olivat fyysisesti passiivisempia oli siittiöiden kokonaislukumäärä alhaisempi kuin fyysisesti aktiivisemmilla ikätovereillaan. Tutkijoiden mukaan liikunnan määrällä voi vaikuttaa merkitsevästi siemennesteen laatuun.


Tutkimukseen osallistui 189 nuortamiestä, jotka osallistuivat Rochester Young Men´s –tutkimukseen vuosina 2009-2010. Tutkittavat olivat tutkimuksen aikaan 18-22 –vuotiaita. Miehiltä selvitettiin tutkimuksessa heidän liikunta- ja televisionkatselutottumukset sekä terveydentilaan liittyvät asiat, jotka saattavat vaikuttaa siemennesteen laatuun, kuten ruokavalio, stressi ja tupakointi.

Tulokset osoittivat, että miehet, jotka katselivat televisiota yli 20 tuntia viikoittain oli 44% alhaisempi siittiöiden lukumäärä kuin ikätovereilla, jotka eivät katselleet televisiota juuri lainkaan. Miehet, jotka harrastivat kuormittavaa liikuntaa 15 tuntia tai enemmän viikoittain oli 73% suurempi siittiöiden lukumäärä kuin niillä, jotka harrastivat liikuntaa vähemmän kuin 5 tuntia viikossa. Kevyellä liikunnalla ei havaittu vaikutusta siemennesteen laatuun.

Tutkijat halusivat muistuttaa, että vaikka siittiöiden lukumäärä on yhteydessä alhaiseen hedelmällisyyteen, se ei välttämättä estä hedelmöittymistä.


Lähde: Gaskins AJ, et al. Br J Sports Med 2013;0:1–7. doi:10.1136/bjsports-2012-091644

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti