tiistai 19. helmikuuta 2013

Kotiruoka kunniaan - ravintolaruoka heikentää lapsen ruokavaliota







Uutispalvelu Duodecim uutisoi mielenkiintoisesta Yhdysvaltalaistutkimuksesta, joka julkaistiin tiedelehti JAMA Pediatricsissa. Ravintoloissa usein syövät lapset ja nuoret saavat Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan liikaa suolaa, sokeria sekä kovia rasvoja. Havainto koskee erityisesti hampurilais- ja pikaruokaravintoloita, mutta koskee myös ns. perinteisiä ruokaravintoloita.

Tutkimuksen tulosten mukaan päivinä, jolloin lapset ja nuoret söivät pika- tai ravintolaruokaa, he saivat ravinnostaan enemmän energiaa, mikä saattoi lisätä liikakiloja. Suurimmassa riskissä olivat erityisesti teini-ikäiset nuoret. Päivinä jolloin nuoret söivät ravintolaruokaa heidän keskimääräinen kokonaisenergian saantinsa kasvoi keskimäärin 300 kcal:a. Merkittävä osa lisäenergiasta tuli sokeroiduista limuista ja muista sokerijuomista. Pikaruoasta lapset ja nuoret saivat myös noin 7–14 grammaa enemmän rasvaa kuin muina päivinä. Teini-ikäisillä nuorilla myös suolan ja proteiinin saanti kasvoivat. Sama ilmiö oli havaittavissa myös päivinä jolloin he söivät pikaruoan sijasta ns. tavallista ravintolaruokaa. Tämä oli havaittavissa erityisesti matalatuloisten perheiden keskuudessa. Nuorten osalta tähän havaintoon vaikutti erityisesti söivätkö he pikaruuan kotona vai ravintolassa. Ravintolassa nauttiessa he joivat sokerilimuja kaksinkertaisen määrän (ps. kirjoittajan huomautus – Yhdysvalloissa ravintoloissa on yleensä ilmaista santsata alkoholittomia juomia.).

Tulokset perustuvat Yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa käytettiin 4 700:n 2–11-vuotiaan lapsen ja 4 700:n 12–19-vuotiaan lapsen ravitsemustietoja, jotka kerättiin osallistujilta tai heidän vanhemmiltaan kahteen eri otteeseen. Tuloksista kertoi ensimmäisenä Suomessa Uutispalvelu Duodecim, jonka tietoihin kirjoitus perustuu.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja JAMA Pediatrics 2013;167:14–20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti