tiistai 19. helmikuuta 2013

Kofeiini ja raskaus





Äidin raskausajan ruokavaliolla on vaikutusta sikiön kehitykselle sekä lapsen terveydelle myöhemmässä elämässä. Tiedetään, että täydentämällä odottavan äidin ruokavaliota esim. vitamiineilla voidaan edesauttaa sikiön terveyttä. Esimerkiksi foolihappo lisän nauttimisen (vitamiini B9) on havaittu vähentävän selkärankahalkion riskiä. 

Kuitenkaan kaikki äidin raskausaikana nauttima ravinto ei ole välttämättä hyödyksi kehittyvälle vauvalle. Uunituore avoimessa BMC Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että kofeiinin nauttiminen (ei kahvin) raskauden aikana on yhteydessä lapsen alhaisempaan syntymäpainoon ja hieman pidempään raskauden kestoon, mutta ei ennenaikaisen synnytyksen riskiin.
Näillä havainnoilla voi olla kliinistä merkitystä jatkossa, sillä nämä yhteydet säilyivät myös nykyisiä suosituksia alhaisimmilla kofeiinin saannilla.

Lähde: V Sengpiel et al. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with birth weight but not with gestational length: results from a large prospective observational cohort study. BMC Medicine, 2013
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti