keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Lisää todisteita liikunnan hyödyistä terveydelle



http://images.cdn.fotopedia.com/flickr-2196818639-hd.jpg
kuva: foropedia.com/magrolino

Annals of Internal Medicine lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liikunnalliset ja hyväkuntoiset keski-ikäiset voivat välttyä dementialta todennäköisemmin tai ainakin viivästyttävän sairastumistaan dementiaan myöhemmin kuin fyysisesti huonossa kunnossa olevat.

Tutkimukseen kerättiin lähes 20 000 miehen ja naisen terveystiedot keskimäärin 25 vuoden ajalta. Tutkimushenkilöiden fyysinen kunto testattiin juoksumattotestillä.

Tulosten perusteella hyväkuntoisten riski sairastua dementiaan seuraavien 25 vuoden aikana oli 36 prosenttia pienempi, kun verrattiin tutkimuksen paras kuntoisia heikoin kuntoisiin.

Yhteys havaittiin sekä terveillä koehenkilöillä, että koehenkilöillä jotka olivat sairastaneet aivohalvauksen. Tutkijoiden mukaan hyvä fyysinen kunto ehkäisee dementiaa riippumatta aivoverenkierron sairauksista. Todennäköisesti yhteys selittyy liikunnan useista eri terveyshyödyistä, jotka myös pienentävät dementian riskiä.

Täytyy muistaa, että aina kun tutkitaan elämäntapa muuttujien yhteyttä eri sairauksiin, niin tutkittavat muuttujat ovat niin monimutkaisia, että yleensä niihin on osallisena lukuisat eri asiat, joille yksilö altistuu tieten tahtoen tai tahtomattaan. Eri elämäntapa interventioissa, joissa on tutkittu liikunnan vaikutuksia eri terveysmuuttujiin onkin saatu jo varsin vahva näyttö liikunnan itsenäisestä myönteisestä vaikutuksesta terveyteen. Vahvinta näyttö on nimenomaan yleisimpien kansansairauksien osalta, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, metaboliset eli aineenvaihdunnalliset sairaudet, masennus jne. Tästä tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uutispalvelu Duodecim.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim ja Annals of Internal Medicine 2013;158:162–168


Voita 250.000€!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti